0786 19 91 95

Legislatie Rutiera »Informatii Europene »Informatii Utile

Informatii utile

Austria 

Informatii Generale

Privelisti ce-ti taie rasuflarea se intalnesc la tot pasul calatorind pe autostrazile Austriei. Poti sa conduci prin Alpi, sa faci o croaziera de-a lungul Dunarii si sa vizitezi castele stravechi ale acestei tari centrale.

Cerinte

Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 19 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Pentru inchirierea unei masini in Austria este solicitat un Carnet de Conducere International. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie iar pentru copii sub 12 ani este solicitata utilizarea unui echipament de retinere/fixare corespunzator.

Reguli ale drumului

Se circula pe partea dreapta, iar cand farurile unei masini licare, inseamna ca cineva intentioneaza sa treaca. Tramvaiele ce trec pe partea stanga au prioritate.

Benzina

Benzinariile sunt deschise de la 8am la 8pm, iar cateva statii in marile orase sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada

Pentru a conduce pe o autostrada cu plata din Austria este obligatorie detinerea unui tichet special. Companiile de inchiriere masini din Austria ofera acest tichet pentru 0,65 USD/zi. La intrarea in Austria dintr-o alta tara, tichetul se poate cumpara la granita si se plateste aproximativ 6USD/saptamana.


Parcarea

In orase, ariile de parcare sunt asa numitele "zone albastre", fiind marcate cu linii albastre pe drum. Pentru parcarea in aceste zone este necesara utilizarea unui ceas de carton, aratand ora la care ai parcat in zona respectiva. Parcarea in aceste zone este limitata la 3h. Ceasurile se pot obtine gratis de la statiile de benzina si politie.


Belgia

Informatii Generale
Belgia este o tara compacta unde orice este la o distanta relativ scurta de parcurs cu masina. Viziteaza orasul medieval Bruge sau zgomotoasa capitala Bruxelles. Paris, Amsterdam, Luxembourg si Cologne se afla toate la o distanta usor de parcurs cu masina de oriunde te-ai afla in Belgia.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 23 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 3 ani si copii trebuie sa aiba cel putin 12 ani pentru a sta pe locul din fata.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele au intotdeauna prioritate. Multe dintre drumurile belgiene au centuri speciale pentru biciclisti, foarte aglomerate, asa ca fiti foarte atenti.

Benzina
Majoritatea benzinariilor sunt deschise de la 8am la 8pm si multe statii de pe autostrazile de mare viteza sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Belgia. Totusi, Tunelul Liefenhoeks, din Antwerp, solicita o taxa.

Parcarea
Majoritatea oraselor au aparate pentru parcare de-a lungul strazilor. In unele orase exista "zona albastra" de parcare. Va trebui sa obtii un ceas de carton de la o statie de benzina, politie sau chiosc de tigari. Parcarea in aceste zone este de obicei permisa pentru 3h.


Bulgaria 

Informatii Generale
Sunt peste 8000 mile de sosea ce leaga marile orase ale Bulgaria si calitatea acestor sosele este in general buna. De indata ce te abati de la marile sosele, se intra intr-o serie de drumuri mai mici intre orase. Trecerea dintr-o parte in alta a Bulgariei dureaza cam 6h.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Nu este permis continutul de alcool in sange in timpul sofatului. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 2 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si limitele de viteza sunt strict urmarite de politie. Tramvaiele au intotdeauna prioritate si pietonii au prioritate pe trecerile de pieton marcate (zebra).

Benzina
Statii de benzina se regasesc de-a lungul soselelor importante din Bulgaria la fiecare 10-15 mile. Majoritatea sunt deschise de la 6am la 10pm, iar unele statii din Sofia sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Bulgaria

Parcarea
Pe strazile cu sens unic, parcarea se face numai pe partea dreapta. Parcare in Zona Albastra sunt disponibile in multe zone reconstruite si se folosesc tichete in locul discurilor. In afara acestor zone, se poate parca pe marginea soselei.


Cehia

Informatii Generale
Praga este una dintre cele mai populare destinatii in Europa de Est, daca nu in intreaga Europa. Majoritatea autostrazilor nu sunt aglomerate si sunt ideale pentru un circuit turistic in zona rurala a Cehiei si in drum spre Germania.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". In unele cazuri, exista o limita maxima de varsta de 75 ani. Centurile de siguranta sunt obligatorii si copii trebuie sa aiba cel putin 12 ani pentru a sta pe locul din fata.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si depasirea se face pe partea stanga. Totusi, tramvaiele se depasesc pe partea dreapta.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt plasate la periferia orasului. Praga are putine statii de benzina, asa ca fa-ti plinul pe autostrazile din afara orasului. Statiile de pe autostrazile de mare viteza sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Masinile trebuie sa aiba un tichet de taxare pentru a circula pe autostrazile de mare viteza. Acest tichet costa aproximativ 27USD si se lipeste in coltul din dreapta sus al parbrizului. Masinile inchiriate in Cehia vor avea acest tichet pe parbriz.

Parcarea
In Praga, parcarea la "automate" cu o linie verde au o limita maxima de 6h si cele cu linie portocalie o limita de 2h. Parcarea pe strada se face exclusiv in partea dreapta, cu exceptia strazilor cu senc unic.


Cipru

Informatii Generale
Munti, plaji nisipoase, dealuri si coaste de stanci se regasesc cu toate pe aceasta insula. Cipru devine o destinatie populara pentru sporturile de iarna, cu foarte multe statiuni montane. Se circula pe partea stanga a drumului. Insula este relativ usor de parcurs cu masina.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 25 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 3 ani. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Exista o limita de varsta de 70 ani. Centurile sunt obligatorii pentru pasagerii din fata si copii trebuie sa aiba cel putin 5 ani pentru a putea sta pe scaunul din fata. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 5 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea stanga si farurile trebuiesc aprinse cu o ora si jumatate inainte de apusul soarelui si o ora si jumatate inainte de rasarit.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina se regasesc numai in marile orase ale Ciprului.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Cipru.

Parcarea
Parcari marcate se gasesc in centrele oraselor si parcarea este permisa de obicei pentru 1h. O linie galbena dubla desenata pe o curba, arata ca parcarea este interzisa tot timpul. O linie galbena simpla pe o curba indica o zona de incarcare/descarcare, dar nu parcare.


Croatia 

Informatii Generale
Marea Adriatica ofera numeroase privelisti spectaculoase cand conduci pe tarmul Croatiei. Unele dintre drumurile din afara oraselor precum Zagreb sau Dubrovnik sunt uzate si proaste si-ti solicita intreaga atentie. Fii foarte atent asupra cantitatii de benzina din rezervor atunci cand conduci in Croatia. Statiile de benzina pot fi putine si la mare distanta una de alta in zonele rurale.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii pentru toti pasagerii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si masinile ce intra in sens giratoriu au prioritate. Autobuzele Scoala au prioritate cand pleaca dintr-o statie.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 6am la 10pm, unele dintre ele avand program 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Se taxeaza pe autostrazile E59 si E70 ce pornesc din Zagreb.

Parcarea
Exista multe spatii de parcare in Zagreb si Dubrovnik. De asemenea sunt arii de parcare cu plata in multe orase.


Danemarca

Informatii Generale
Danemarca este o tara mica cu o vasta retea de sosele ce te poarta de la Tivoli Gardens la Royal Ballet. Sunt sosele ce imbratiseaza tarmul atlantic al Danemarcei si ofera privelisti spectaculoase asupra oceanului. De curand, constructia Podului Great Belt, ce leaga insulele Sealand si Funen, a fost incheiata. Podul are 11 mile/18km lungime si constructia sa a durat 10 ani.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Uneori se poate impune o limita maxima de varsta de 71 ani. Folosirea centurilor este obligatorie. Scaune speciale pentru copii mici sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 4 ani si de asemenea se solicita folosirea de scaune speciale pentru copii cu varsta intre 4-6 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si cand o masina licare luminile inseamna ca intentioneaza sa depaseasca. Farurile trebuie sa fie aprinse tot timpul.

Benzina
Statii de benzina se gasesc la aproape fiecare 30mile/50km de-a lungul autostrazilor. Majoritatea acestor statii au echipamente de plata automata ce pot fi folosite cand statia este inchisa.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxa in Danemarca.

Parcarea
In Copenhaga, trebuie sa plasezi pe bordul masinii un disc de parcare pentru 1h de parcare in strada. Aceste discuri sunt disponibile la banci, statii de benzina, oficii postale si oficii de turism. Unele orase sau aparate de parcare ce permit parcarea pentru maximum 3h.


Elvetia

Informatii Generale
Drumurile elvetiene ofera privelisti spectaculare ale Alpilor, unul dintre cele mai spectaculoase lanturi muntoase din lume. Trecatorile din alpi sunt usor accesibile cu masina, dar trebuie sa fii foarte atent pe drumurile stramte si serpuitoare. Poti de asemenea sa calatoresti prin sate medievale, minunate radini de flori si sa vizitezi una dintre numeroasele podgorii ale Elvetiei. Traficul devine extrem de aglomerat in special in lunile de vara si iarna ce corespund sezonului turistic.

Cerinte
Trebuie sa ai cel putin 20 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Scaune speciale sunt obligatorii pentru copii sub 7 ani. Centurile de siguranta sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si depasirea este interzisa pe drumurile marcate cu dubla linie alba continua. Tramvaiele au intotdeauna prioritate. Tramvaiele aflate in miscare trebuie depasite prin dreapta, dar in orice alta situatie se depasesc pe partea stanga.

Benzina
Majoritatea benzinariilor sunt deschise de la 8am la 10pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Pentru a circula pe autostrazile din Elvetia ai nevoie de un tichet special (sticker) ce costa aproximativ 28USD. Masinile inchiriate in Elvetia au deja acet sticker atasat, daca nu va trebui sa-l cumperi. Amenda este de aproximativ 100USD in cazul in care conduci fara acest sticker.

Parcarea
Majoritatea oraselor au "zone albastre" in care trebuie sa dipui un disc de carton pe bordul masinii. Aceste discuri se pot obtine de la cluburile auto, statiile de benzina si politie. Parcarea pe trotuar este ilegala in Elvetia.


Estonia 

Informatii Generale
Reteaua actuala de sosele in Estonia este relativ extinsa, dar nu exista asa multe autostrazi sau sosele importante. Benzina fara plumb este usor disponibila. In ultimii ani, guvernul a dezvoltat rute turistice atragatoare in colaborare cu tarile vecine. "Via Baltica" inainteaza pe directia sud-vest din capitala Tallin prin Parnu pana la Riga, in Lituania. "Via Estonia" merge in directia sud-est de la Tallin catre frontiera rusa. Autostrada "Via Hansa" merge paralel cu tarmul sudic al Golfului Finlandez si merge catre Narva si St. Petersburg.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Scaune speciale pentru copii nu sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta. Luminile sunt aprinse 24h/zi. Centurile sunt obligatorii pentru sofer si pasagerii din fata.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Estonia.

Parcarea
In unele zone ale Estoniei exista parcarea "Plateste si Arata" unde cumperi un disc sau tichet de la un automat si il pui pe bordul masinii. Masinile parcate ilegal vor fi blocate cu un dispozitiv special.


Finlanda

Informatii Generale
Finlanda ofera automobilistilor unul dintre cele mai frumoase si unice peisaje din Europa. Sistemul autostrazilor este excelent, cu toate ca multe rute sunt indirecte datorita numeroaselor lacuri din sudul Finlandei. Cu cat inaintezi spre nordul tarii, cu atat mai putine sosele vei gasi. Bacuri sosesc in capitala Helsinki din Suedia, Germania si chiar Anglia.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 20 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii si limita de alcool in sange legal permisa este .05. Scaune speciale pentru copii nu sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si este permisa depasirea pe partea dreapta pe o sosea cu mai multe benzi. Tramvaiele au intotdeauna prioritate.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 9pm, iar unele statii din marile orase sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Finlanda.

Parcarea
Majoritatea oraselor au arii de parcare cu plata. Cand nu sunt automate, plateste-si-arata vouchere de parcare, ce pot fi obtinute la statiile de benzina si trebuiesc plasata pe bordul masinii.


Franta

Informatii Generale
Franta are aproximativ 25000mile/40000km de autostrazi nationale, din care aproape 6000mile/9600km sunt super-autostrazi cu 4 benzi, cunoscute sub numele de "autoroutes". Multe din aceste super-autostrazi sunt cu taxa, numite "autoroutes a peage". Aceste drumuri cu taxa s-au dezvoltat incepand cu anul 1960 prin concesiuni private, dupa ce guvernul a realizat ca tara ramasese oarecum in urma statelor vecine in ceea ce priveste sistemul super-autostrazilor. Guvernul francez mentine de asemenea o retea buna de autostrazi nationale secundare, marcate pe harta cu un "N" inaintea numarului rutei. (De multe ori referirea la aceste autostrazi se face si prin folosirea initialelor RN, de la "Route Nationale", urmate de un numar). Guvernele locale intretin soselele locale, cunoscute ca "Route Departamentales", care sunt adesea cele mai pitoresti si sunt marcate printr-un "D" plasat inaintea numarului. Autostrazile Frantei tind sa fie extrem de aglomerate la sfarsitul lui Iulie/inceputul lui August si din nou sfarsitul lui August/inceputul lui Septembrie, cand parca toata Franta se indreapta catre locuri de vacanta.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 23 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie si copii trebuie sa aiba cel putin 10 ani pentru a sta pe scaunul din fata. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 3 ani.

Limite de viteza
Limitele de viteza in Franta sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 110 km/h Autostrada 130 km/h

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si de obicei soferii cedeaza in fata celor ce incearca depasirea pe partea dreapta. O lumina rosie intermitenta inseamna Nu intra.

Benzina
In orasele mai mari ale Frantei, se gasesc numeroase statii de benzina deschise 24h. De obicei benzina costa mai mult daca o cumperi de la o statie de pe autostrada.

Taxe de intrare pe autostrada
Autostrazile cu taxa din Franta sunt cele marcate ca "Autoroute peage". Semnul distinctiv este litera "A" in albastru.

Parcarea
Automate cu plata a parcarii sunt destul de commune in multe din orasele mici. Majoritatea oraselor mari au "zone albastre" unde prezinti un disc de parcare sau un tichet pe bordul masinii. Aceste discuri sunt disponibile la politie sau oficiile turistice.


Germania 

Informatii Generale
Germania a fost prima tara din lume ce a dezvoltat un sistem national de super-autostrazi si pentru multi ani, sistemul sau Authobahn a constituit un model pentru multe natiuni. Dupa unificare, autostrazile din partea estica a tarii au fost modernizate simtitor. Astazi Germania are aproape 6000 mile/9660km de Autobahns si o retea extrem de bine dezvoltata de autostrazi mai mici. Astfel ca traversarea acestei tari devine extrem de usoara si placuta, iar reteaua germana este de asemenea interconectata cu retele din tarile vecine. Germania are aproape 500 mile/805km lungime (N-S) si 400 mile/644 km latime.

Cerinte
Trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1-3 ani in functie de categoria masinii alese. Soferii cu varsta intre 21-22 trebuie sa cumpere CDW. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Scaune speciale sunt obligatorii pentru copii sub 6 ani. Centurile de siguranta sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele nu au prioritate. Ele pot fi depasite pe partea dreapta pe o strada cu dublu sens sau pe orice parte pe o strada cu sens unic. Evita banda din stanga margine a autobahn-ului pentru ca viteza poate usor depasi 161 km/h .

Benzina
Majoritatea benzinariilor sunt deschise de la 8am la 8pm, iar cateva statii in marile orase si pe autobahn-uri sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxa in Germania.

Parcarea
Parcarea este permisa numai pe partea dreapta a drumului cu exceptia strazilor cu sens unic unde se poate parca pe ambele parti. Zonele de parcare cu aparate sunt de obicei fara plata pe timpul noptii.


Grecia

Informatii Generale
Soselele importante ale Greciei au fost construite dupa cel de-al doilea razboi mondial si ofera o multime de destinatii ce merita a fi explorate. Multe din aceste sosele ratacesc printre dealuri pitoresti si trec prin numeroase satulete. Multe din aceste sate ofera unele dintre cele mai dramatice privelisti de-a lungul Marii Mediteraneene. Autostrazile Greciei te vor purta prin istoria antica.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". In unele cazuri, exista o limita maxima de varsta de 70 ani. Se solicita carnet de conducere international. Centurile de siguranta sunt obligatorii si scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand acestia au sub 4 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si banda din centru pe o autostrada cu 3 benzi este pentru trecere. Vehiculele ce se aproprie de intersectie din dreapta au prioritate.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 7pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Exista doua autostrazi cu taxa in Grecia. Una dinspre Atena catre Peloponnesus si cealalta de la Atena la Thessaloniki. Taxele sunt in jur de 1-3 USD.

Parcarea
In marile orase ale Greciei, parcarea in strada este practice inexistenta. Cel mai tare pariu este sa gasesti practice un loc de parcare turistic sau un loc de parcare la un hotel pentru ca parcarea ilegala te poate costa carnetul de conducere.


Irlanda

Informatii Generale
Irlanda are un sistem de sosele extins datorita largii populatii rurale. Calatorind prin Irlanda, esti inconjurat de peisaje ce-ti taie rasuflarea, zone rurale extrem de linistite si multe destinatii ce merita a fi explorate. Majoritatea privelistilor si atractiilor se afla la mica distanta de locul unde te afli, data fiind dimensiunea redusa a acestei tari insula. Nu uita, in Irlanda se circula pe partea stanga.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 2 ani. Soferilor sub 23 de ani si cei peste 70 ani li se poate solicita o taxa aditionala locala. Exista o varsta maxima de 79 ani la inchiriere. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii pentru copii de pana la 3 ani.

Limite de viteza
Limitele de viteza in Irlanda sunt urmatoarele: Oras 45 km/h Drum Deschis 95 km/h Autostrada 110 km/h

Reguli ale drumului
Se circula pe partea stanga si depasirea se face pe dreapta. Trebuie sa virezi la stanga cand se intra intr-un sens giratoriu. Pedalele masinilor cu transmisie manuala sunt dispuse in aceeasi ordine ca si la masinile cu transmisie manuala din SUA.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 7pm, iar unele statii din marile orase sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Irlanda.

Parcarea
Majoritatea oraselor au parcari cu aparate si parcari plateste-si-arata. Cumperi un tichet pentru o anumita perioada de timp si il dispui pe parbriz. Parcarea este interzisa in zonele marcate cu linie galbena dubla.


Islanda

Informatii Generale
Autostrada cea mai importanta din Islanda urmeaza tarmul acestei mici tari insula. Poti porni din Reykjavik si foarte usor ajungi in orice comunitate costala. Calatoria inspre interiorul tarii te poate conduce printr-o serie de drumuri nepavate. Multe dintre aceste drumuri sunt de netrecut in timpul verii datorita noroiului, iar calatoria este permisa numai pe drumurile recomandate.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 20 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si depasirea se face pe stanga.

Benzina
In zona Reykjavik, statiile de benzina sunt deschise de obicei de la 7:30am la 8pm, iar unele statii sunt deschise pana la 11pm. In afara orasului orarul variaza, dar majoritatea au deschis pana la 10pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Islanda.

Parcarea
Parcarile cu aparate sunt commune in centrul Reykjavik-ului, majoritatea cu o limita de 2h. In oras exista de asemenea unele garaje pentru parcarea masinilor, insa acestea nu sunt tocmai obisnuite altundeva in Islanda. 


Italia

Informatii Generale
Italia are o excelenta retea de sosele si autostrazi, una dintre cele mai extinse din Europa, eunind aproximativ 4000 mile/6400km de autostrazi expres si 180000/288000km de sosele secundare. Faimoasele super autostrazi ale tarii (numite "autostrade") merg de-a lungul si de-a latul peninsulei. Aceste sosele cu taxa sunt sustinute de o excelenta retea de drumuri secundare, clasificate in diverse categorii, anume drumuri nationale (‘strade statali’), drumuri provinciale (‘tsrade provinciali’) si drumuri municipale (‘strade communali’). Datorita succesului unor mari companii precum Fiat, Italienii au un nivel ridicat al gradului de dotare cu masini. Acest lucru poate crea adevarate aglomerari in zonele nordice si in orase. Dar in regiunile sudice drumurile sunt mai putin aglomerate.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 18 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie, iar copii sub 12 ani trebuie sa poarte un system de siguranta specific varstei. Limita admisa a alcoolemiei in timpul sofatului este .08.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si banda centrala pe un drum cu trei benzi este pentru trecere. Daca esti oprit pentru o oncalcare a unei reguli de circulatie, politia are dreptul sa incaseze amenda pe loc.

Benzina
Benzinariile sunt deschise de la 7am la 12:30pm si de la 3:30pm la 7pm. Majoritatea sunt inchise duminica. Multe statii de pe autostrazile de mare viteza sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
"Autostrade" este super autostrada italiana cu taxa si cardurile de taxa se pot sumpara la banci sau la oficiile Automobile Club d’Italia (ACI).

Parcarea
Parcarea in strada se face exclusiv pe partea dreapta. In zonele albastre, un disc de parcare, obtinut de la birourile de turism, ACI sau statiile de benzina trebuie aratat pe bodrul masinii. Parcarea in aceste zone este limitata la 1h.


Luxemburg

Informatii Generale
Luxembourg are o excelenta retea de autostrazi si drumuri secundare ce asigura accesul rapid la tarile vecine Belgia, Germania si Franta. Drumurile strabat numeroase dealuri si te pot conduce la unul dintre castelele acestei mici natiuni.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii si copii sub 12 ani trebuie sa aiba locuri de siguranta pentru a sta pe scaunul din fata. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand acestia au pana la 4 ani.

Limite de viteza
Limitele de viteza in Luxembourg sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 90 km/h Autostrada 120 km/h

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si este permisa depasirea numai pe stanga. Masinile din dreapta au prioritate. Acest lucru este extrem de important deoarece sunt mai putine stopuri si semne de cedeaza trecerea decat in America de Nord.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 8pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Luxembourg.

Parcarea
Parcarea in orase implica plata la un aparat. Gasirea unui loc de parcare in oras este dificila, de aceea utilizarea unui lot de parcare este cea mia buna solutie. Parcarea in "zona albastra" presupune obtinerea unui disc de la un club auto, birou turistic sau politie. Acest disc trebuie aplicat pe bordul masinii.


Malta 

Informatii Generale
Trei insule reunite formeaza practice natiunea malteza: Malta, Gozo si Camino. Aceste insule sunt in Marea Mediteraneeana si toate suprafete de campie, fara munti sau rauri. Adevaratele comori ale Maltei sunt porturile, plajile nisipoase si cavernele in stanca tarmurilor.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 2 ani. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Scaune speciale pentru copii nu sunt obligatorii in Malta.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea stanga si este permisa depasirea numai pe dreapta.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 8pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Malta.

Parcarea
Aparate de taxare pentru parcare se afla de-a lungul marilor strazi din Malta si permit parcarea pentru maxim 1-2h.


Marea Britanie

Informatii Generale
Istoria te intampina pe drumurile Angliei. Va fi probabil oarecum dificil sa sofezi "pe cealalta parte a drumului", dar ceea ce te asteapta merita efortul. Viziteaza Stratford-on-Avon, locul de nastere al lui William Shakespeare sau White Cliffs din Dover in sud. Londra este plina de unele dintre cele mai pline de istorie locuri din lume si toate accesibile cu masina.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Poate exista o varsta maxima de 69 ani la inchiriere. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii si scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand acestia au pana la 3 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea stanga si intotdeauna se face la stanga intr-un sens giratoriu. Volanul masinii este pe partea dreapta.

Benzina
Unele statii de benzina de-a lungul autostrazilor sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Anglia.

Parcarea
Exista aparate de unde poti cumpara un tichet si apoi atasa pe parbriz. Cand o linie rosie este pictata pe curba sau o linie galbena dubla, atunci parcarea este interzisa.


Olanda

Informatii Generale
O retea excelenta de autostrazi fac ca Amsterdam, Rotterdam, Den Haag (Haga) si Groningen sa fie la mai putin de 1 zi calatorie cu masina de oriunde in Olanda. Canale, mori de vant si faimoasele lalele insotesc extinsele sosele ale Olandei. Exploreaza extraordinara coasta a Marii Nordului si viziteaza micile sate de pescari cu casele lor pline de culoare. Olanda are numeroase autostrazi ce ofera acces rapid la destinatii vecine precum Buxelles, Dusseldorf si Luxembourg.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 19 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie si scaune speciale pentru copii mici sunt obligatorii pentru copii ce au pana la 40lbd. Copii trebuie sa aiba 3 ani pentru a sta pe locul din fata.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si toate tramvaiele trebuie depasite pe dreapta. Depasirea sau schimbarea directiei sunt interzise pe drumuri cu linie alba continua.

Benzina
In majoritatea oraselor statiile de benzina sunt deschise de la 8am la 9pm. Sunt statii deschise 24h pe drumurile nationale.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxa in Olanda.

Parcarea
In orase, ai nevoie de un disc de carton pentru a parca in "zonele albastre". Aceste discuri, dispuse pe bord, sunt disponibile la oficii ale cluburilor auto, chioscuri de tutun si statii de politie. Nu se parcheaza in zonele in care exista o curba colorata in negru si alb sau galben.


Polonia

Informatii Generale
Exista peste 124000 mile/199640km de drumuri in Polonia si acestea te pot purta din orasele Varsovia si Gdansk catre satele indepartate cu castele si cultura veche. Vei gasi sosele pe mai multe benzi in Varsovia si exista proiecte in derulare pentru imbunatatirea drumurilor in zonele rurale. Nu fii surprins sa gasesti carute trase de cai pe multe din drumurile de tara ale Poloniei.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Un carnet de conducere international este solicitat. Centurile de siguranta sunt obligatorii. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 4 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si depasirea pe stanga. Toate tramvaiele trebuie depasite pe dreapta. La trecerea frontierei poloneze, va trenui sa prezinti permisul de conducere, pasaportul si dovada asigurarii raspunderii fata de terti.

Benzina
Pe autostrazi, statiile de benzina se intalnesc aproape la fiecare 22mile/35 km si sunt deschise de la 6am la 10pm.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Polonia.

Parcarea
Masinile mici pot parca jumatate pe carosabil, jumatate pe trotuar pe marginea soselei. Parcarea este ilegala pe suprafata de 5,5 yarzi/metri din jurul unei treceri de pietoni.


Portugalia

Informatii Generale
Portugalia a ramas in urma celorlalte state din Europa de Vest in ceea ce priveste dezvoltarea unui sistem national de autostrazi si ca urmare numarul superautostrazilor este limitat. O autostrada cu 4 benzi, "auto-estrada", acopera aproximativ 360mile/590 km intre Lisabona si Porto. Autostrazi cu doua benzi de buna calitate conecteaza restul tarii.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 23 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 4 ani.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta. In sens giratoriu, vehiculele din cerc au prioritate. Soferii trebuie sa astepte coborarea pasagerilor din tramvaie.

Benzina
Statiile de benzina sunt deschise de la 7am la 10pm si multe din cele de pe autostrazi sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Exista o autostrada cu taxa, "Auto-Estrada", ce face legatura intre Lisabona si Porto.

Parcarea
In multe orase portugheze exista "zone albastre" de parcare. Poti obtine un disc de carton, gratis, fie de la politie, fie de la cluburile auto. In centrul Lisabonei se gasesc foarte putine locuri de parcare in strada.


Rusia

Informatii Generale
Sofatul in Rusia poate oferi o larga varietate de experiente. Exista autostrazi expres ce duc de la Moscova la St. Petersburg. Daca incepi sa calatoresti in zone mai indepartate ale Rusiei nu fi surprins sa intri pe drumuri nepavate. O idee excelenta este sa-ti stabilesti o ruta de calatorie in Rusia inainte de a te avanta la drum.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 23 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii. Scaune speciale pentru copii nu sunt obligatorii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si ar trebui sa folosesti claxonul numai in cazuri de extrem pericol. Politia are dreptul sa incaseze amenzi pe loc pentru orice incalcare a regulilor de trafic.

Benzina
Statiile de benzina sunt rare de indata ce ai iesit in afara marilor orase. Poti gasi una la 62mile/100km. De obicei sunt deschise de la 9am la 5pm, unele din orasele mari fiind deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Rusia.

Parcarea
Este ilegala parcarea pe drum unde numai tarnzitul este permis.


Serbia 

Informatii Generale
Serbia este impartita in doua segmente geografice distincte. In partea nordica sunt terenuri plane si fertile cat vezi cu ochii. In sud, lanturi de munti si paduri. Fii cu ochii pe cantitatea de benzina din rezervor pentru ca statiile de benzina sunt putine in afara marilor orase.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 2 ani. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar".

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele au intotdeauna prioritate.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 8am la 6pm de Luni pana Vineri. In orase, majoritatea statiilor sunt deschisse si in weekend.

Taxe de intrare pe autostrada
Se plateste doar taxa pe autostrada si doar cat folosesti.


Slovacia

Informatii Generale

Cerinte
Centurile de siguranta sunt obligatorii in Slovacia si un copil trebuie sa aiba cel putin 12 ani pentru a sta pe scaunul din fata. Nu exista un nivel permis al alcoolemiei si pedepse severe sunt prevazute pentru incalcarea acesteia. Varsta minima pentru sofat variaza in functie de categoria masinii. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar".

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele ar trebui depasite pe partea dreapta. Automobilistii ce au incalcat regulile de circulatie trebuie sa plateasca amenzile pe loc si in moneda nationala.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina pe autostrazi sunt deschise 24h. In Bratislava sunt foarte putine statii de benzina.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxa in Slovacia.

Parcarea
Parcarea se face pe partea dreapta cu exceptia strazilor cu sens unic cand se poate parca pe partea stanga. Majoritatea oraselor permit parcarea in centrul orasului numai in zone bine delimitate.


Slovenia 

Informatii Generale
Slovenia are un system extins de autostrazi N/S si E/V. Acesta ofera posibilitatea unui acces facil catre tarile vecine Austria si Italia. Intr-o directie poti calatori catre numeroasele staiuni montane din Alpi, in cealalta catre statiunile litorale ale Marii Adriatice. Una dintre cele mai populare comunitati este cea de langa Lacul Bled unde se poate patina si juca curling in lunile de iarna sau inota si plimba cu barca in cele de vara.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii pentru toti pasagerii si trebuie sa ai 12 ani pentru a sta pe scaunul din fata.

Limite de viteza
Limitele de viteza in Slovenia sunt urmatoarele: Oras 60 km/h Drum Deschis 80 km/h Autostrada 120 km/h

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si politia are dreptul sa incaseze toate amenzile pe loc.

Benzina
Multe statii de benzina se afla pe autostrazile principale si la frontiera. Majoritatea statiilor de benzina in oras sunt deschise de la 7am la 8pm, de Luni pana Sambata.

Taxe de intrare pe autostrada
Se taxeaza pe autostrazile A10/E70, A1/E63 si A10/E57.


Spania

Informatii Generale
Madrid este centrul politic, cultural si geographic al Spaniei si de asemenea constituie nod pentru cea mai mare parte a retelei de drumuri a tarii. Spania are aproape 100000mile/160000km de drumuri si sosele. Super-autostrazile sunt toate cu taxa si sunt in general bine intretinute. Drumurile provinciale variaza in ceea ce priveste calitatea lor, dar toate autostrazile majore sunt de calitate superioara.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 23 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Folosirea centurilor este obligatorie. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 3 ani, iar copii pana la 12 ani nu au voie sa stea pe locul din fata.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si daca o masina sa apropie si semnalizeaza intentia de a depasi, trebuie sa pornesti semnailizarea din dreapta pentru a indica ca drumul in fata este liber.

Benzina
Statiile de benzina sunt deschise de la 8am la 8pm si unele din orasele mari si de pe autostrazi sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Autostrazile expres ale Spaniei, "autopistas" sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A.

Parcarea
In orase Spaniei exista "zone albastre" de parcare. Marcate prin semne indicand "Zona Azul", parcarea in aceste arii este permisa pentru 2h si discurile pentru aceste parcari sunt disponibile la majoritatea hotelurilor si primarii.


Suedia

Informatii Generale
Reteaua de autostrazi si de drumuri secundare din Suedia, unde majoritatea gospodariilor au cel putin o masina, este una dintre cele mai bune din Europa. Autostrada, cunoscuta sub numele de Motorvag, trece prin Stockholm, Goteborg si Malmo si conecteaza practice Stockholm-ul cu regiunea de coasta din nordul Suediei. Drumurile Suediei traverseaza peisaje diverse trecand prin paduri pana la privelisti de coasta. Calatoreste catre muntii din nord si viziteaza regiunea Skane cu castelele sale si frumoasele plaji. Este posibil sa sofezi pe intreaga lungime a Suediei din nord catre sud.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 20 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 2 ani. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii, iar copii de pana la 6 ani trebuie sa poarte un echipament de siguranta corespunzator.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele se depasesc pe dreapta. Trebuie se semnalizezi drum liber in fata catre cei ce semnalizeaza intentia de depasire.

Benzina
Majoritatea statiilor de benzina sunt deschise de la 7am la 10pm. Pompe automate, marcate "sedel automat" opereaza dupa orele normale de program.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Suedia.

Parcarea
Majoritatea oraselor suedeze au aparate pentru parcarea in strada precum si automate cu tichete pe o anumita perioada de timp, operationale intre 8am si 6pm. Parcarea in strada este permisa de obicei numai pe partea dreapta.


Turcia

Informatii Generale
Turcia are o retea extinsa de drumuri bine intretinute, facand legatura intre orase, sate si ariile turistice populare. Guvernul turc a investit si continua sa investeasca pentru imbunatatirea retelei de drumuri. Numarul de vehicole de pe drumurile turcesti este relativ redus comparativ cu standardele europene. Turcia ofera minunata coasta mediteraneeana, ruine romane si castele, iar Izmir si Istanbul sunt orase active ce-si pastreaza propriul farmec traditional.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile sunt obligatorii dar nu si scaunele speciale pentru copii.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si extrema atentie se recomanda in zonele rurale pentru ca este foarte posibil sa intalnesti carute si animale pe drum.

Benzina
In Turcia se gasesc mai putine statii de benzina decat se obisnuieste in celelalte tari europene. Statiile sunt de obicei deschise intre 6am si 10pm, iar cele de pe autostrazile expres sunt deschise 24h.

Taxe de intrare pe autostrada
Nu exista autostrazi cu taxe in Turcia.

Parcarea
Nu exista parcari cu aparate in trucia. Ofiteri de parcare monitorizeaza strazile si colecteaza taxe pentru parcarea in strada. Majoritatea oraselor au garaje si loturi publice de parcare.


Ungaria

Informatii Generale
Autostrazile si principalele sosele din Ungaria sunt de regula in bune conditii dar sa nu fii surprins daca descoperi ca unele drumuri au suprafata foarte dura, pietroasa. Exista 8 rute principale in Ungaria, desemnate printr-o cifra, sapte dintre ele trec prin capitala, Budapesta. Sosele secundare sunt identificate prin numere cu 2 sau 3 cifre. Aceste drumuri traverseaza zona rurala a Ungariei, statiunile si zona fermelor luxuriante.

Cerinte
Pentru a inchiria o masina, trebuie sa ai cel putin 21 ani (varsta minima putand varia in functie de categoria masinii) si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Soferilor sub 25 de ani este posibil sa li se impuna o suprataxa pentru "sofer tanar". Centurile de siguranta sunt obligatorii. Scaune speciale pentru copii sunt obligatorii cand varsta acestora este de pana la 3 ani. Nu exista un nivel al alcoolemiei permis in Ungaria.

Reguli ale drumului
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele si autobuzele au intotdeauna prioritate. Automobilistii opriti pentru incalcarea unei reguli de circulatie trebuie sa plateasca o amenda, pe loc, in moneda nationala.

Benzina
Statiile de benzina sunt deschise de la 6am la 8pm si majoritatea celor de pe autostrazi sunt deschise 24h.

Parcarea
Majoritatea zonelor turistice au zone de parcare gretis. Parcarea este permisa pe partea dreapta pe strazile cu dublu sens si pe ambele parti pe strazile cu sens unic.

Cine suntem noi?

Legislatierutiera.ro este parte a companiei de software educational a PROPHET IT GROUP SRL. Suntem primul si cel mai inovator producator national de s...citeste mai mult

Ce facem?

In 2005 am lansat pe piata din Romania primul soft de legislatie rutiera pentru obtinerea permisului de conducere. In 2007 am lansat produsul "auto B+...citeste mai mult